martes, 23 de diciembre de 2008

35. Diabetis i Nadal


Les festes nadalenques tenen un component gastronòmic important. S’hi consumeixen productes rics en greixos, hidrats de carboni i sucre. Això pot ser un problema per a les persones diabètiques. Sobretot perquè algunes tradicions estan molt arrelades i costa suprimir l’hàbit o costum. I, a més, es tracta de festes molt familiars, en les quals pot resultar incòmode menjar “a part”.

No obstant, les persones diabètiques poden gaudir dels àpats nadalencs posant-hi una mica de compte i mantenint la moderació que ja han d’observar tot l’any. Això sí, cal seguir les prescripcions del metge, que pot restringir o autoritzar segons quins productes, en funció del tipus de diabetis, del seu grau de control o de les complicacions de salut associades (colesterol, hipertensió...).

Hi ha diversos aspectes a tenir en compte. Un molt important és el consum d’alcohol, que augmenta en aquestes festes. Els diabètics tenen aquest consum molt restringit i sovint prohibit del tot.

Però si estan autoritzats, poden prendre vi, preferentment un negre sec, i cava, sempre que no porti sucres afegits. El brut o el brut nature, sobretot aquest darrer, són els més apropiats. S’ha de beure després del primer plat, per evitar que l’alcohol passi ràpidament a la sang. Per a l’apertiu es pot prendre una beguda sense alcohol, però convé vigilar els vermuts sin, ja que acostumen a ser molt alts en sucre. Una alternativa són els refrescs light o zero, que no porten sucre.

És important no abusar de l’alcohol perquè pot produir hipoglucèmies greus i interactuar negativament amb la medicació oral.

No hay comentarios: