martes, 23 de diciembre de 2008

36. Diabetis i Nadal (i 2)


Com és sabut per diabètics i no diabètics, els dolços estan desaconsellats. Tanmateix, en el mercat existeixen torrons, massapans, xocolates, galetes..., sense sucre, que poden ser consumits tranquil·lament. No és cap problema que estiguin edulcorats amb sacarina o aspartamus, que no tenen cap incidència en el nivell de glucèmia. Cal tenir en compte que la fructosa o el sorbitol són objecte de grans discussions, perquè incideixen en la glucèmia, tot i que menys que el sucre.

Però s’ha de tenir en compte una altra cosa: els dolços, inclosos els especials per a diabètics, porten certa quantitat d’hidrats de carboni, provinent de l’ametlla i de la fècula que s’ha usat per formar la massa.

Les persones diabètiques han de controlar molt els hidrats de carboni, al punt d’haver de mesurar al detall les quantitats que poden menjar dels aliments que en sóc rics. Als àpats nadalencs s’acostuma a consumir pasta, per exemple a la sopa de galets. Per això cal “redistribuir” els hidrats de carboni, de forma que si el diabètic els consumeix en forma de torró, hauria de restar-los en la mateixa proporció d’altres aliments, com la pasta o el pa.

Els àpats nadalencs acostumen a ser molt abundants. I una norma general per a les persones diabètiques és menjar amb moderació pel que fa a la quantitat. Una elevada ingesta d’aliments en un sol àpat pot provocar un fort increment del nivell de glucèmia a la sang, amb conseqüències potencialment molt greus.

Les persones diabètiques ja n’estan informades i majoritàriament estan molt conscienciades de les limitacions. No obstant, molts malalts de diabetis, sobretot els diagnosticats en edat adulta, reconeixen les dificultats per canviar certs hàbits i confessen haver-se descobert més “esclaus” dels seus gustos del que es pensaven.

Per això, sempre que és possible, el metge autoritza algun caprici puntual, per tal de fer més lleugera la situació. Però cal insistir que el caprici ha de ser l’excepció, sobretot en una època de l’any propícia per a l’autoindulgència.

Per a major tranquil·litat, si la persona diabètica es fa ella mateixa a casa controls de glucèmia, pot augmentar-ne la regularitat. El metge pot recomanar als afectats de diabetis de tipus 1 injectar-se una petita dosi extra d’insulina, o reajustar la pauta diària com passa, per exemple, amb els musulmans que segueixen el Ramadà.

La moderació també mantindrà controlades qüestions de salut, com el colesterol, els triglicèrids o la hipertensió, que sovint apareixen associats a la diabetis, o que es pateixen de mena pròpia.

És molt important, finalment, vetllar els símptomes de la diabetis, perquè cada dia són més els malalts que en pateixen sense saber-ho. Una diabetis no controlada pot tenir conseqüències molt greus. Si es té set o gana excessiva, molta necessitat d’orinar, pèrdua de pes sense causa aparent, cansament i debilitat, visió borrosa o cicatrització lenta, entre altres, és molt convenient consultar-ho al metge.

3 comentarios:

Daniel dijo...

Tota la família et desitgem que passis unes bones (i poc dolces) festes nadalenques.
Per nosaltres és la primera vegada, i hem d'aprendre a manegar-nos-hi. De totes maneres, si volem trobar la part bona, penso que amb un nen petit no costa tant, perquè encara no ha tasta els torrons "de gran", els més carregats d'ametlla, sucre o mel, i les seves temptacions es poden reduir a unes neules o un trosset de torró de xocolata. Tanmateix, haurem d'anar observant com va.
Demà marxem de Sant Quirze cap al sud; ens retrobem l'any vinent.

Toni Gallardo dijo...

Per mi també serà el primer Nadal diabètic. No obstant, en el meu cas la cosa és una mica diferent. Tot i que la diabetis estava molt assentada i m'havia descompensat molt tot el cos (colesterol, tensió arterial...), la tinc molt ben controlada, si més no de moment. I que sigui de tipus 2 és un cert consol. He de vigilar molt (què menjo, els horaris, menjar cinc o sis cops al dia i no tres, etc), però tinc un punt de flexibilitat. Ep, només un punt.

Espero que ho passeu bé per les Terres de l'Ebre. Ens trobem més endavant. Una salutació per tots i especialment per al Daniel.

Toni Gallardo dijo...

Ah, i no vull dir que la de tipus 2 no sigui un mal rollo. T'estalvies la molèstia de punxar-te, això sí.

Però jo sempre recordo que la meva és molt insidiosa, perquè potser costa més de diagnosticar. I mentre no tens el diagnòstic perds un temps preciós per a moltes coses.