domingo, 31 de agosto de 2008

6. Dades molt preocupants sobre la mortalitat causada indirectament per la diabetis


Aquest agost he estat de vacances a Anglaterra. Entre altres indrets, he estat a Birmingham, on tinc vincles familiars que ara no fan al cas. En aquesta ciutat em va caure a les mans una notícia (de fet, per deformació professional quan viatjo acostumo a devorar la premsa dels llocs on sóc) molt escaient per ser comentada en aquest bloc.

El titular és rotund: "Diabetes link to one in eight deaths across West Midlands". És a dir: "La diabetis està relacionada amb una de cada vuit morts a West Midlands". Si voleu llegir la noticía publicada al diari The Birmingham Post (està en anglès) podeu clicar aquí. Per situar geogràficament al lector West Midlands és una regió del centre d'Anglaterra, amb uns dos milions i mig d'habitants, que té com a capital a Birmingham i inclou altres ciutats importants com Wolverhamptom o Coventry, només per citar les més conegudes.

Però anem al moll de l'os de la qüestió. Una de cada vuit morts que es produeixen en aquesta regió estan relacionades amb la diabetis. Són dades d'una recerca efectuada per l'ong Diabetes UK (punxeu aquí per visitar la seva web) que ens recorda una dada fonamental: la diabetis no mata, si més no de forma directa, però ho fa mitjançant les múltiples complicacions que pot originar.

Els autors del treball recorden que la diabetis pot matar indirectament en forma d'atacs de cor, accidents cerebrovasculars i fallades renals. I aporten un argument per a la reflexió. Als certificats de defunció es fa constar únicament la causa directa de la mort i, per això, el nombre de defuncions atribuïbles a la diabetis està subestimat. De fet, els investigadors han hagut de combinar les seves indagacions en casos concrets amb dades generals de mortalitat i percentatges d'afectats de diabetis sobre la població general. Lògicament, el resultat obtingut és aproximat i no exacte, però sí bastant aproximat.

La investigació dóna alguns resultats curiosos. Per exemple, aquest càlcul de mortalitat atribuïble a la diabetis a West Midlands és superior al que seria la mitjana d'Anglaterra, que se situa en una defunció de cada deu. Tenen uns hàbits de vida menys saludables els habitants de Birmigham i rodalies? Es tracta d'un factor genètic? Em permetreu que faci una aportació acientífica, però fonamentada. Tinc la sospita que es tracta d'un efecte estadístic de la multiculturalitat de Birmingham.

La població de raça negra o d'origen asiàtic té un major risc de patir diabetis de tipus 2 i n'hi ha prou de fer un tomb pels carrers de Birmingham per adonar-se'n del pes demogràfic d'aquestes dues comunitats. Segons el padró d'habitants de 2001, vora un 30% de la població d'aquesta ciutat provenia d'aquests orígens geogràfics. En molts casos es tracta d'immigrants de segona i fins i tot de tercera generació. I en no poques ocasions, el grau d'assimiliació a la cultura i la forma de vida britànica és total. Però els gens (o si més no la tendència) continua allí.

És més, la investigació confirma els riscos afegits que les dones pateixen en relació a la diabetis. Era conegut que aquesta malaltia pot afectar per igual a homes que a dones, però s'havia constatat un increment dels casos femenins. La recerca de Diabetes UK conclou que el risc de mort atribuïble indirectament a la diabetes és més alt en les dones.

Però hi ha una dada que preocupa de debó, fins i tot més que les exposades fins ara. Hi ha una part més que significativa de malalts de diabetis que no ho saben. La investigació apunta que a West Midlands hi ha 250.000 afectats diagnosticats, però unes 50.000 persones que són diabètiques i no ho saben. En el conjunt del Regne Unit, hi ha 2,3 milions de persones diagnòsticades i s'estima que aproximadament mig milió estan a la lluna de València.

Potser per això, els autors d'aquesta investigació conclouen que per millorar la situació cal augmentar l'atenció mèdica (tot facilitant un accès més senzill als especialistes) i fomentar la vida saludable, però sobretot procurar l' "awareness", és a dir el coneixement, és a dir que tothom que tingui diabetis no en sigui ignorant. Aquesta és una de les dues o tres idees matrius que motiven i donen sentit a aquest bloc i, per això, he volgut recollir aquesta informació.


Demano disculpes si les meves traduccions no són el súmmum de la perfecció, ja que es tracta de traduccions d'aficionat. A més, confio que també em disculpareu si no afino al 100% en alguna qüestió científica, ja que jo no sóc especialista. És més, si alguna part del que escric no és perfecta també es deu en part al fet que intento explicar les coses de forma que les entengui tothom.

No hay comentarios: