Jo estava convençut que problemes de salut com l'obesitat o la diabetis s'estaven agreujant perquè menjàvem molt més i perquè fèiem menys activitat física. El tema del menjar es podia matisar en el sentit que potser no menjàvem més sinó que menjàvem pitjor, tot i que en no pocs casos coincidien ambdues circumstàncies. Però resulta que no, que segons alguns experts l'autèntic problema és que fem menys exercici, perquè la ingesta calòrica és inferior a la de la generació dels nostres pares.
És una afirmació que s'ha fet en uns cursos d'estiu, que també s'ha de dir que són molt propicis per a afirmacions rotundes potser més pensades per al titular de premsa. No dic ni insinuo que les investigacions científiques estiguin inventades. Per descomptat que no. Només dic, i amb cert coneixement de causa per experiència profeessional, que hi ha científics amb molta habilitat per sortir als mitjans de comunicació i que saben com presentar el seu treball per aconseguir-ho. Jo, que ara no treballo com a periodista sinó com a consultor de comunicació, tinc claríssim que als periodistes si els dones el titular fet, doncs millor.
Si dic això és perquè també he llegit investigacions no menys respectables, tant de les "mediàtiques" com de les que no, que diuen coses diferents. En realitat, no es tracta de plantejaments radicalment oposats o contradictoris, i fins i tot un profà se n'adona que no n'hi ha cap d'incorrecte, encara que semblin blanc o negre. Si de cas, són diferents cares de la mateixa realitat. Una altra cosa és que uns investigadors tenen més gràcia que altres per donar el titular fet. Si a algú li pot interessar, ara fa un any vaig escriure una entrada al meu bloc principal que ho explica amb cert grau d'humor.
Continuaré aquest tema en una entrada posterior...
No hay comentarios:
Publicar un comentario